LDN-kirjat

Kirjoja pieniannoksisesta naltreksonista

Sivuston ylläpitäjä on lukenut kaikki tässä arvostellut kirjat ja näiden lyhyiden arvioiden alta menee linkki myös pidempään englanninkieliseen arvosteluun sekä Amazon-nettikirjakauppaan. Käsittääkseni esimerkiksi Suomalainen Kirjakauppa voi asiakkaan pyynnöstä tilata ulkomaisia kirjoja. Myös kirjastoihin voi esittää hankintaehdotuksia.

Suomeksi LDN-hoitoa käsitellään kolmessa tämän sivuston ylläpitäjän Maija Haaviston kirjoittamassa kirjassa, CFS:n ja fibromyalgian hoito (Finn Lectura 2010), Hankala potilas vai hankala sairaus: tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista (Finn Lectura 2011) ja Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin (Finn Lectura 2013)

Arvosteltujen kirjojen lisäksi löytyy MS-kirja Talking Back to MS: How I Beat Multiple Sclerosis Using Low-Dose Naltrexone (2013). LDN:stä on julkaistu myös saksankielinen kirja, Josef Piesin Niedrig dosiertes Naltrexon - eine vielversprechende Therapie bei MS, Morbus Crohn, HIV, Krebs, Autismus, CFS und anderen Autoimmun- und neurodegenerativen Erkrankungen (2010). Lisäksi sitä käsitellään Alan Gelleri kirjassa Scary Diagnosis - How I Took Charge Of My Health and Life and How You Can Take Charge Of Yours (2007) sekä Julia Schopickin teoksessa Honest Medicine (2011). Schopickilta on tulossa uusi LDN:ää käsittelevä kirja, johon myös tämän sivuston ylläpitäjä Maija Haavisto on kirjoittanut yhden luvun.

Elsegood, Linda (toim.): The LDN Book: How a Little-Known Generic Drug ― Low Dose Naltrexone ― Could Revolutionize Treatment for Autoimmune Diseases, Cancer, Autism, Depression, and More (2016)

The LDN Book on tunnetun LDN-aktivisti Linda Elsegoodin toimittama teos, jonka kirjoittajat ovat LDN-asiantuntijoita. Muut kirjan kirjoittajat ovat LDN:ää määrääviä lääkäreitä ja mukana on myös kaksi tunnetuinta LDN:ää määräävää farmaseuttia Stephen Dickson ja Skip Lenz. Kirjassa käsiteltäviä sairauksia ovat MS-tauti, lupus, Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus, CFS/ME, fibromyalgia, autoimmuunit kilpirauhassairaudet, levottomat jalat, psyyken sairaudet, autismi ja syöpä. Lisäksi käsitellään mm. LDN:n historiaa ja sen haittavaikutuksia, joista monelle voi tehdä jotain.

Teoksessa on paljon tietoa muustakin kuin LDN:stä, esimerkiksi sairauksien syntymekanismeista ja niihin liittyvistä teorioista, suolistobakteereista, lisäravinteista ja muista lääkkeistä. Se on varsin tekninen, enemmän kuin kannen perusteella arvaisi, vaikka ei niin tekninen kuin Promise of Low Dose Naltrexone Therapy, ja se on onneksi kustannustoimitettu varsin selkeäksi ja helppolukuiseksi akateemisiin kirjoihin verrattuna. Lämmin suositus kaikille lääkäreille sekä kirjassa mainittuja sairauksia sairastaville.

tilaa Amazonista

Moore, Elaine ja Wilkinson, Samantha: Promise of Low Dose Naltrexone Therapy: Potential Benefits in Cancer, Autoimmune, Neurological and Infectious Disorders (2008)

Useita lääketieteellisiä kirjoja kirjoittanut toksikologi Elaine Moore ja MS-tautia sairastava LDN-aktivisti Samantha "SammyJo" Wilkinson ovat kirjoittaneet tieteellisen kirjan LDN-hoidosta. Kirja keskittyy LDN:n käyttöön autoimmuunisairauksissa (erityisesti MS-tauti ja Crohnin tauti), syövässä ja neurodegeneratiivisissa sairauksissa (kuten Parkinsonin tauti), mutta myös esimerkiksi autismin hoidossa, haavojen parantamisessa sekä virus- ja bakteeritulehdusten hoidossa (mukaan lukien HIV). Valitettavasti esim. CFS:stä ei sanota juuri mitään eikä esim. LDN:n käytöstä migreenissä tai allergisissa sairauksissa. Kirja esittelee myös vaihtoehtoisia teorioita näistä sairauksista, mm. mahdollisuuden että autismi on autoimmuunisairaus ja toisaalta sen, ettei MS-tauti välttämättä ole autoimmuunisairaus.

Kirja keskittyy tieteelliseen tietoon ja LDN:n vaikutusmekanismien selittämiseen, osin kuvituksilla selvennettynä. Lisäksi siinä kerrotaan Samantha Wilkinsonin oma tarina. Wilkinson oli kokeillut jotakuinkin kaikkea etenevään MS-tautiinsa, ennen kuin löysi avun LDN:stä. Kirjassa on runsaasti viitteitä ja tietoa myös LDN-tutkimuksista, jotka ovat vielä toistaiseksi julkaisematta (tai julkaistu vain konferensseissa). Lisäksi kerrotaan LDN:n määräämisestä, hankkimisesta ja tietenkin myös itse käytöstä. Kirja on hyvin asiallinen, eikä esittele LDN:ää kaikenkattavana ihmelääkkeenä, vaan lupaavana, tieteellisesti ja käytännön kannalta perusteltuna hoitomuotona moniin sairauksiin.

tilaa Amazonista

Wouk, Joseph: Google LDN! (2009)

Provokatiivisesti nimetty Google LDN! kertoo Joseph Woukin oman tarinan. Aluksi lääkärin mielestä Woukin puutunut käsi selittyi liian tiukalla rannekellolla, mutta lopulta hänellä diagnosoitiin progressiivinen relapsoiva MS-tauti (PRMS). Wouk kokeili Copaxone-hoitoa, mutta joutui lopettamaan sen sivuvaikutusten takia. Hän oli masentunut ja kärsi myös kortikaalisesta dementiasta MS:n seurauksena. Alunperin kirjan piti kertoa hänen matkastaan Etelä-Amerikkaan kokeilemaan shamanistista ayahuasca-hoitoa. Wouk toivoi tämän hoidon parantavan hänen MS:nsä eräänlaisen lumevaikutuksen avulla - jos hän vakuuttuisi sen tehosta, se myös toimisi niin.

Ensin Wouk päättää kuitenkin kokeilla uutta Tysabri-lääkettä, mutta kokeilu viivästyy kuukausia byrokratian koukeroiden takia. Hän kuulee LDN-hoidosta ja kysyy siitä lääkäriltään. Tämä ei usko sen auttavan, mutta ei pidä sitä haitallisenakaan ja kirjoittaa Woukille reseptin. Muutamaa kuukautta myöhemmin Wouk on lähes kokonaan vapaa MS-oireista, mukaan lukien koordinaatiovaikeudet, jatkuva virtsaamistarve ja keskittymisvaikeudet. Pieniannoksinen naltreksoni auttoi kuin auttoikin häntä, mutta koska hän ei koskaan perehtynyt hoitoon eikä odottanut siltä mitään, ei hän voikaan syyttää pelkkää plasebovaikutusta.

Woukin kirja on mielenkiintoista luettavaa, joka sisältää paljon filosofista pohdintaa, välillä harhautuen pahastikin aiheesta, mutta pysyen silti aina kasassa. Viimeiset reilu 100 sivua kirjasta ovat LDN:ää koskevia liitteitä, kuten tapausselostuksia ja tietoa tutkimuksista. Lähes kaikki tämä on kuitenkin peräisin viralliselta LDN-sivustolta eikä siis Woukin tuottamaa materiaalia. Wouk on hyvin pettynyt tapaan jolla monia sairauksia (kuten MS) nykyään hoidetaan, mutta esittää kirjassaan mielenkiintoisia parannusehdotuksia tähän. Mikään välttämätön LDN-opus ei ole kyseessä, mutta kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa erityisesti MS-tautia sairastaville.

tilaa Amazonista

Boyle Bradley, Mary: Up The Creek With A Paddle (2009)

Mary Boyle Bradley kertoo muistelmatyyppisessä kirjassaan pääasiassa miehensä Noelin sairastumisesta MS-tautiin. Noelin jalka "nukahtaa" eikä koskaan enää herää. Pienen lapsen vanhempina he yrittävät kuitenkin kieltää ongelman viimeiseen asti. Noelilla todetaan primäärisprogressiivinen multippeliskleroosi (PPMS), johon perinteiset MS-hoidot eivät tehoa senkään vertaa, mitä joihinkin muihin MS:n muotoihin. Tästä huolimatta Noel aloittaa Avonex-hoidon, koska luottaa neurologiinsa. Noel päätyy pyörätuoliin, mutta hän ei halua turhaan murehtia sairauttaan tai miettiä sen hoitoja.

Mary sen sijaan on päättänyt tehdä asialle jotain. Hän etsii netissä tietoa erilaisista MS-hoidoista histamiinista mehiläisen pistoihin, mutta tietää, ettei hänen miehensä suostuisi koskaan kokeilemaan niitä. Hän kuulee LDN:stä apteekkarilta, jolle on maininnut miehensä sairaudesta. Tämä hoito voi väitetysti pysäyttää MS:n etenemisen useimmissa tapauksissa. Se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Yllätyksekseen Mary kuulee, että hänen lääkäriveljensä Phil käyttää jo LDN:ää hedelmällisyysongelmien hoidossa. Mary keskustelee LDN:stä myös hoidon kehittäjän Bernard Biharin kanssa ja ymmärtää, että tässä on Noelin mahdollisuus. Mies on hyvin skeptinen, mutta suostuu aloittamaan LDN:n ja lopettamaan tehottoman Avonexin. Sen jälkeen Noelin MS lakkaa etenemästä.

Mary hankkii LDN-reseptit myös rintasyöpää sairastavalle äidilleen ja Parkinsonin taudista kärsivälle enolleen, jonka tila kohenee huomattavasti. Hän haluaa auttaa muitakin ja ottaa yhteyttä mm. moniin MS-järjestöihin, mutta pettyy tajutessaan, etteivät järjestöt halua tukea LDN:ää, koska ovat lääkefirmojen rahoittamia. Bradley ei kuitenkaan luovuta, vaan esiintyy radiossa, yrittää saada Biharin televisioon, kirjoittaa julkkiksille Bonosta oprahiin, eri järjestöille ja useiden maiden hallituksille ja yrittää saada apurahoja LDN-tutkimukseen. Matkalla on lukuisia pettymyksiä, mutta ainakin Mary onnistuu auttamaan lukuisia ihmisiä kertomalla heille LDN:stä.

tilaa Amazonista