Tietoa sivuista

Sivuston ylläpitäjä

LDN-verkko on perustettu kesällä 2007. Sivua ylläpitää Maija Haavisto, Hollannissa asuva helsinkiläinen kirjailija, toimittaja, kääntäjä ja lääketiedekirjoittaja. Hän ylläpitää myös laajempaa "sisarsivustoa" CFS-verkko.

Maijalta on julkaistu kolme lääketieteellistä teosta, CFS:n ja fibromyalgian hoito (Finn Lectura 2010), Hankala potilas vai hankala sairaus: tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista (Finn Lectura 2011) ja Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin (Finn Lectura 2013), joista kaikissa toki käsitellään myös LDN:ää. Häneltä on julkaistu myös kolme romaania, joissa niissäkin käsitellään kroonisia sairauksia, vaikkakaan ei LDN:ää. Maija on ollut puhumassa kahdessa eri LDN-konferenssissa: Glasgow'ssa huhtikuussa 2010 ja Birminghamissa lokakuussa 2010. Lisäksi hän on puhunut LDN:n käytöstä CFS:n hoidossa Inhimillinen tekijä -TV-ohjelmassa. Hän on Suomen tietokirjailijoiden ja Suomen terveystoimittajien jäsen.

Maija sairastui krooniseen väsymysoireyhtymään (chronic fatigue syndrome eli CFS, oikeammin myalginen enkefalomyeliitti eli ME) elokuussa 2000. CFS on paljolti MS-tautia muistuttava infektioperäinen neurologinen sairaus ja Maija huomasi pian sairauden olevan hänen tapauksessaan etenevä. HYKSin infektiopolilta löytyi väliaikainen apu prednisonin muodossa, mutta lopulta hoidosta taisi olla yhtä paljon haittaa kuin hyötyäkin ja apu oli hyvin lyhytaikainen.

Vuoden 2006 loppupuolella Maija menetti lähes kokonaan kävelykykynsä ja tuli siihen tulokseen, että pieniannoksinen naltreksoni (josta hän oli kuullut jo pari vuotta aikaisemmin) saattaisi olla hänen ainoa toivonsa. CFS:ään on kyllä satoja lääkkeitä ja muita hoitokeinoja, mutta hyvin harva niistä voi pysäyttää sairauden etenemisen niissä tapauksissa, joissa se on etenevä. Ei ollut tietoa, voisiko LDN toimia näin CFS:ssä, mutta koska se oli pysäyttänyt MS:n etenemisen tuhansissa tapauksissa, hän oli toiveikas.

Vuoden 2007 alussa Maija vihdoin löysi lääkärin, joka oli kiinnostunut LDN-hoidosta ja sai reseptin. Hän on käyttänyt LDN:ää maaliskuusta 2007 eli viitisen vuotta. Sairauden eteneminen on pysähtynyt ja hänen kuntonsa on kohentunut. Myös monet vaikeammin hoidettavissa olevat oireet kuten krooninen kuume ja krooninen urtikaria ovat lievittyneet selvästi. Nykyään Maijan suomalainen lääkäri määrää LDN:ää suurelle osalle potilaistaan ja pitää sitä tärkeimpänä hoitomuotona CFS:ään. Hänen lääkärinsä Hollannissa on samoin käyttänyt LDN:ää jo pidempään. Useampi Maijan CFS:stä tai muista sairauksista kärsivistä ystävistä käyttää LDN:ää hyvin tuloksin.

LDN-verkko

Ennen LDN:n aloittamista Maija oli päättänyt perustaa suomenkielisen LDN-sivuston, auttoi hoito sitten häntä tai ei, niin monia muita se oli auttanut. Hän ylläpitää myös pientä englanninkielistä LDN-sivustoa.

Näiden sivujen ylläpitoon ei liity taloudellisia intressejä, ainoastaan halu auttaa muita. Sivuilla ei ole mainoksia tai muita kaupallisia yhteyksiä, lukuunottamatta sivuille kesällä 2009 lisättyjä Amazon-linkkejä, jotka sisältävät ns. referrerin (eli Maija saa itselleen pienen rahasumman Amazonin lahjakortteina, jos joku ostaa kirjoja sivuston kautta - kirjojen hintaan ostajalle tämä ei vaikuta mitenkään).

Kannattaa muistaa, ettei sivujen sisältö ole lääkärin kirjoittamaa tai tarkistamaa, mutta toisaalta harva lääkäri seuraa tieteellistä tutkimusta. Se, ettei lääkärisi ehkä vielä tunne LDN-hoitoa (ja saattaa olla varautunut sen suhteen), kertoo enemmän lääkäristäsi kuin LDN:stä!

Sivuston ylläpito ei millään tavalla suosittele nykyisten hoitojen lopettamista ilman konsultointia lääkärin kanssa, saati sitten reseptilääkkeiden tilaamista Internetistä ilman reseptiä (mikä voi olla vaarallista touhua). Ymmärrettävistä syistä ylläpito/Maija Haavisto ei voi ottaa vastuuta sivuilla mahdollisesti esiintyvistä virheistä tai mistään suorista tai epäsuorista vahingoista, joita tällä sivulla esitetyn tiedon soveltaminen käyttöön saattaa mahdollisesti aiheuttaa.